EXCHANGE PROJECT

i.s.m.  Avans Hogescholen en Fontys Hogeschool voor de Kunsten

Spullen, diensten, kennis, vermaak, onzin. De hele dag wisselen mensen met elkaar uit. In de Westerse samenleving krijgt die uitwisseling steeds meer het karakter van een transactie: het uitwisselen van goederen en diensten tegen geld. Exchange Project onderzoekt wat er gebeurt als we de routines van de marktwerking in vraag stellen of veranderen.

Met Exchange Project onderzoeken het Bredase dansgezelschap The100Hands en de lectoren Godelieve Spaas (Economy in Common / Economie als Gemeengoed) en Falk Hübner (Artistic Connective Practices) wat er gebeurt als je de relatie in plaats van geld, centraal stelt in het uitwisselen van dingen.  Ze doen dit vanuit de overtuiging dat de (veer)kracht van een gemeenschap voortkomt uit verbindingen die ontstaan. Daarmee worden uitwisselingen een belangrijke bouwsteen voor een eerlijke  economie en samenleving. Met een lecture performance, een interactieve voorstelling en een expositie  bevragen zij de werking en waarden van de uitwisseling en onderzoeken zij samen met het publiek welke andere manieren van uitwisseling denkbaar zijn en wat die kunnen voortbrengen.

In de fysieke voorstelling nodigt een groep dansers en musici je uit om naar uitwisseling te kijken als niet alles van tevoren vastligt, als cijfertjes en woorden wegvallen en uitwisseling ook (weer) fysiek en persoonlijk wordt. In een afwisseling van kijken, doen, ervaren en reflecteren herontdek je wat uitwisseling voor jou betekent, maar maak je ook kennis met andere perspectieven daarop en kijken we voorbij de oppervlakkige verschillen tussen mensen naar de waarde van uitwisseling op zich. Of je nou meer van observeren houdt of juist midden in de actie wil zitten, Exchange Project biedt ruimte om diverse standpunten naast elkaar te ervaren. Wees welkom en ‘come as you are’!

Goed om te weten: De voertaal is (eenvoudig) Engels. Tijdens de voorstelling wordt je op een veilige manier uitgenodigd om interactie aan te gaan met andere aanwezigen. 

Ben je minder goed ter been? Dan kan je dit vlak voor de voorstelling aangeven. 

Helaas is deze voorstelling minder geschikt voor mensen met verminderd zicht of hoorproblemen.

CREDITS
Concept and tekst en dramaturgie: Mojra Vogelnik-Škerlj
Concept, tekst en choreografie: Jasper Džuki Jelen
Kennisdeling: Godelieve Spaas (Avans Hogeschool), Falk Hübner (Fontys Academy for the Arts)
Dans: Alkis Barbas, Bryan Atmopawiro, Myrthe Marchal, Emma Thomson (stage)
Muziekcompositie: ArthurMusic
Muziekuitvoering: Abel Ton
Kostuums: Esther Sloots
Productie: Lucienne Wouters
Techniek: Aydan Veldt (Show Alliance)
Scènefoto's: Barbara Medo
Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Breda, DansBrabant, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Gravin van Byland.

De lecture performance is een hedendaags ritueel waarin Godelieve Spaas (Avans Hogeschool), Mojra Vogelnik Škerlj (The100Hands) en Falk Hübner (Fontys Academy for the Arts) je onderdompelen in een alchemistisch vat vol persoonlijke ervaringen, praktijkvoorbeelden, wetenschap en eeuwenoude tradities die je diverse perspectieven op economie voorhouden. Verwacht dus geen gewone powerpointlezing, maar tegenstrijdige kennisbronnen, reflectieve opdrachten en kritische vragen die de aanzet zijn voor een dialoog over uitwisseling, waarde en nieuwe economie. 

Goed om te weten: Tijdens de lecture wordt je op een veilige manier uitgenodigd om interactie aan te gaan met andere aanwezigen. De voertaal is Engels.

CREDITS
Concept: Godelieve Spaas en Mojra Vogelnik-Škerlj
Onderzoek en lecture: Godelieve Spaas (Avans Hogeschool/University of Applied Science), Mojra Vogelnik-Škerlj (The100Hands), Falk Hübner (Fontys Academy for the Arts)
Geluid: Falk Hübner
Techniek: Aydan Veldt (Show Alliance)
Scènefoto's: Barbara Medo
Coproductie: Avans Hogeschool, The100Hands, Fontys Academy of the Arts 

De expositie ‘Alchemy of Exchange’ biedt een kijkje in het proces van samenwerking, de ‘exchange’, tussen de domeinen kunst, wetenschap en ondernemen die aan Exchange Project ten grondslag ligt. 

De expositie is opgezet als een meerlagige cloud of things, een work-in-progress, een kijkje in het levende proces van uitwisseling. De collectie verhalen, audio-opnamen, video-elementen, visuele verwerkingen en zelfreflectie opdrachten, tonen hoe domeinoverschrijdend onderzoek naar het fenomeen ‘exchange’ tot een waaier aan waardevolle inzicht, output en toepassingen leidt. Alchemy of Exchange toont hoe lineaire en feitelijke realiteiten prima samengaan met het persoonlijke, emotionele en imaginaire.

De expositie is te zien in Spiegelruimte van Willem Twee in Den Bosch tijdens Van wie is de economie? festival in de periode 5 t/m 22 oktober 2023.

CREDITS
Concept en samenstelling: Mojra Vogelnik-Škerlj (The100Hands) with Adam Oostenbrink
Teksten, verhalen, geluid, video en visuals van onder meer: Godelieve Spaas, Mojra Vogelnik-Škerlj, Falk Hübner, Dagmar Baumann, Jasper Džuki Jelen, performers en bezoekers van het Exchange Project.
Vormgeving: Adam Oostenbrink (a.k.a. Mr.Adam)
Scènefoto's: Barbara Medo

Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Breda

SPEELLIJST

Kijk voor toekomstige speelbeurten in de AGENDA.

Lecture performance
2023
08/10/2023 Van wie is de economie festival? Den Bosch, NL
19/09/2023 Fontys Connective Practices Breda, NL 
28/06/2023 DansBrabant Tilburg, NL

Physical performance
2023
08/10/2023 Van wie is de economie festival? Den Bosch, NL
06/10/2023 Chassé Theater Breda, NL
05/10/2023 Chassé Theater Breda, NL

24/06/2023 festival Buiten de Dijken Monnickendam, NL
21/06/2023 DansBrabant Tilburg, NL
25/05/2023 Podium Bloos Breda, NL

2022
17/11/2022 Podium Bloos Breda, NL
22/10/2022 Future of Work ’s Hertogenbosch, NL

Logo Fonds Podiumkunsten
Logo Gemeente Breda
Logo Fonds Podiumkunsten

Groot Waterland

"Maar het hoogtepunt was voor mij toch het papiertjesritueel waar ik met een grote groep aan meedeed en waar ik mijn woede heb achtergelaten en mijn dochter omarmd. Dat voelt vredig en aangenaam." Ate Vegter

Lees het volledige artikel

Op de hoogte blijven van Exchange Project?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang enkele keren per jaar een update in je mailbox.