OUT OF THE BOX 2.0 

Fysieke, beeldende voorstelling over creativiteit binnen beperking

Foto Going Solo © William van der Voort

Je kent ze wel, mensen die zeggen dat je gewoon even ‘out of the box’ moet denken. Maar ‘de box’ heeft nogal wat verschillende betekenissen: van ‘baby-parkeerplaats’, tot een wereld overheersende samenzwering, van lekker in je comfortzone zijn tot een kooigevecht. Dus wat betekent ‘de box’ eigenlijk voor verschillende mensen?

In deze fysieke, acrobatische en beeldende locatievoorstelling voor jong en oud, ontmoet een groep mensen elkaar in een beperkte ruimte - een levensgrote box waar je van alle kanten in kunt kijken. Waar één persoon hard werkt om in de box te komen, wil een ander alle binnenruimte voor zichzelf, terwijl een volgende zich juist van alle grenzen probeert te ontdoen. Als publiek wordt  je op ongedwongen wijze betrokken bij de voorstelling, die zowel in-, als ’out of the' box plaatsvindt. Zou je iemand die de box in wil helpen, tegenhouden of kijk je alleen maar toe? Hoort die jongen die daar verderop staat nou bij de voorstelling of niet? Of je zelf even de box in wil..?. 

In een aaneenschakeling van atletische dans, beeldende verstilling en acrobatische vondsten ontvouwt zich de zo menselijke impuls om ons vrij te vechten, alsmede de behoefte aan samenhorigheid. Out of the Box is een lichtvoetige reflectie op tijden van aanpassing en afstand houden, maar bovenal een ode aan de creativiteit die je kunt vinden binnen beperking.

De levensgrote box duikt op in parken en bossen, op pleinen, in gymzalen, de bibliotheek, op school, voor theaters en op andere verrassende locaties.

* Out of the Box ging in juni ’22 in première tijdens het Brik Festival en speelde hier na nog ruim 40 keer. In februari ging de 2.0 versie van deze voorstelling in première tijdens het Krokus Festival in Hasselt.

 

CREDITS

Concept: Jasper Džuki Jelen & Mojra Vogelnik Škerlj
Choreografie: Jasper Džuki Jelen 
Dans: Bryan Atmopawiro, Alison Duarte, Myrthe Marchal, Nathalie Schmidt
Muziek: ArthurMusic
Kostuums: Esther Sloots
Ontwerp box: Menno Boerdam
Bouw box: Jitze Wils
Fotograaf: William van der Voort

 

SPEELLIJST

Kijk voor toekomstige speelbeurten in de AGENDA.

Theaterkrant

Keuze van de criticus

"De dansers tasten ook elkaar af, met hun ogen, met hun lijven, langzaam sierlijk, even is er een onverwachtse beweging, en dan wordt het weer langzaam stil. Als roofdieren wachten ze op het juiste moment om toe te slaan, de ander te snel af te zijn." - Tuur Devens

Lees de volledige recensie hier

Wiesbadener Kurier

Een theaterbelevenis vol afwisseling en met grote uitdrukkingskracht, die ze niet zo gauw zullen vergeten”. - Hendrik Jung

Taunus Zeitung

“Met adembenemende acrobatiek en soepele dansbewegingen zijn er voor het stuk geen woorden nodig – en ontwikkelt zo zijn geheel eigen dynamiek en spanning.” - Katja Schuricht

Open Monumentedagen Breda 2022

"om de hoek
gluurt de zon
raakt het raam
dat het al zag
oud weet hoe het is
zet hen in het licht

dol dwaalt de dans
en leidt haar langs
waar het kind klimt
ziet wie zwiert
de rok ruist rond
het tilt haar hoog

haar lach schalt
en steekt hen aan
ze gaan mee
in en uit de box
los van de vloer
vliegt het dak er af"
- Margreet Krijgsman

Logo Fonds Podiumkunsten
Logo Gemeente Breda