OVER THE100HANDS

Verbinding met jezelf, de ander en de omgeving

The100Hands staat onder leiding van Mojra Vogelnik Škerlj en Jasper Džuki Jelen. Werkend vanuit dans, architectuur en psychologie maken zij fysieke, interactieve voorstellingen, waarbij verbinding (of het ontbreken daarvan) centraal staat: verbinding met jezelf, met de ander en met de omgeving. The100Hands is er van overtuigd dat grote vraagstukken in de wereld hun oorsprong hebben in de relaties tussen mensen. Vanuit die gedachte is een doorlopend onderzoek naar intermenselijk contact de basis voor voorstellingen die allerlei vormen aannemen. Zo gaat 25Feet over de betekenis en werking van nabijheid, staat Show Me stil bij kijken, laten zien en bekeken worden en is Matta Matta een familievoorstelling over je veilig voelen en risico nemen.

In het werk van The100Hands ontmoeten publiek en performers elkaar in een wereld die veel lijkt op wat we kennen. Door te spelen met sociale- en theater codes worden er vragen gesteld bij interacties die zo vanzelfsprekend zijn geworden, dat we de diepere betekenis ervan makkelijk over het hoofd zien. Het publiek krijgt de keuze hoe ze tijdens de voorstelling de ander/het andere ontmoeten. Als we allemaal ‘aan’ gaan, maken we kennis met tegenstellingen, andere perspectieven en nieuwe werkelijkheden.

“Het hele lichaam is in onze voorstellingen als kompas in de live ontmoeting met de ander/het andere, waarbij er ruimte is voor nieuwsgierigheid en ongemak.”

Publiek dichtbij
The100Hands maakt werk voor nieuwsgierige en avontuurlijke mensen die iets mee willen maken, eens iets anders willen zien of misschien niet vaak naar het theater komen omdat ze niet veel met de traditionele vorm hebben.

Een voorstelling van The100Hands is niet alleen een leuke culturele avond, maar je maakt ook echt iets mee. Je hebt invloed op de voorstelling, je ontmoet anderen en wie weet kom je naar buiten terwijl je denk ‘sh*t, dat-doe-ik-ook!'.
Jasper en Mojra hebben hun publiek graag dichtbij in alle fases van hun maakproces. Tijdens het maken van voorstellingen, ontmoeten zij hun publiek voor zogenaamde test-sessies, waarin de voorstelling in wording met allerlei verschillende soorten mensen gespeeld en besproken wordt. Dit doen zij voornamelijk in hun thuisstad Breda en Provincie Noord-Brabant, maar ook bij hun partners in o.a. Zweden, Duitsland en Egypte.

Wil je op de hoogte blijven van wat we doen? Of graag eens betrokken zijn bij een test-sessie?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

BESTUUR

The100Hands wordt ondersteund door Stichting The100Hands en diens bestuursleden: Hans Blik (voorzitter), Johan Oudijk (penningmeester), Jette Schneider & Nikita Maheshwary.

ANBI INFORMATIE

Stichting The100Hands
RSIN: 853933832
Standaardformulier publicatieplicht.


Verantwoording:
 

Jaarverslag 2019
Beknopte jaarrekening 2019 
Jaarverslag + Jaarrekening 2020

Beleidsplan 2021-2024
Jaarverslag + Jaarrekening 2021
Jaarrekening 2022

STEUN

The100Hands wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Breda.

The100Hands werkt daarnaast in een meerjarig samenwerkingsverband met DansBrabant.

TEAM

MOJRA VOGELNIK-ŠKERLJ 

Artistiek leider / maker

Mojra (SI) heeft een diploma en professionele achtergrond in architectuur. Parallel daaraan ontwikkelde ze op gezond verstand een specifieke performatieve kwaliteit en een fysieke techniek door de intensieve studie van capoeira, internationale hedendaagse danscursussen en persoonlijk onderzoek op het gebied van improvisatie. Nadat ze in 2010 naar Nederland verhuisde, richtte ze haar vak en focus in met het op internationaal niveau maken, performen en lesgeven.

Binnen The100Hands is zij degene die tijdens de conceptontwikkeling blijft 'graven' tot we bij de kern van een idee komen. Ze houdt de lijn binnen de algemene visie strak en ze is uitzonderlijk in de coaching en het fine-tunen van de performers. Momenteel concentreert ze zich op het gebruik van ruimte binnen een voorstelling, op het gebruik van hedendaagse psychologie in maakprocessen en in de organisatiestructuur en op een milieuverantwoord productieontwerp. Daarnaast bestudeert ze een traditionele vorm van Hatha-yoga die haar perspectief op observatie, creatie en onderzoek in het algemeen beïnvloedt.

JASPER DŽUKI JELEN

Artistiek leider / maker

Jasper (NL/SI) heeft een diploma in dans en een achtergrond in vechtsport en theater. Een tiental jaar lang was hij een van de kernleden van het dansgezelschap Arch8/Erik Kaiel, performend in prijswinnend werk, terwijl hij zijn eigen onderzoek uitvoerde op het gebied van partnering en locatiewerk. Jaspers kracht ligt in het vertalen van concepten naar fysieke en concrete scènes en werkmethodes. Zijn creativiteit is breed inzetbaar en beweegt zich tussen beweging, tekst en geluid. Met gevoeligheid voor psychologische nuances en met de nodige humor buigt hij deze elementen om tot verrassende situaties. In de ontwikkelingsstadia van het werk ontwerpt hij de strategieën voor het artistieke team om een actieve rol te spelen in het maken van beweging, tekst en collectieve dialoog.

PAUL DIJKEMA

Zakelijk leider

Paul Dijkema is ruim 35 jaar actief in de financiering en organisatie van eigentijdse podium­kunsten (dans, muziek, theater), meestal als zakelijk leider of directeur bij producerende instellingen, maar hij heeft ook gefunctio­neerd als zelfstandig adviseur, bestuurder, subsidiënt en beleids­ontwikkelaar. Wat hij het leukste vindt is om de podiumkunstenpraktijk te kunnen voeden vanuit strategische keuzes, en om daarmee randvoor­waarden te scheppen voor de ontwikkeling van artistiek talent. Hij werkte vaak mee aan de oprichting van nieuwe initiatieven, of met jonge makers en uitvoerders, maar werkte ook vaak aan de doorontwikkeling of herpositionering van langer bestaande instellingen. Hij heeft Jasper en Mojra bij eerdere werkkringen leren kennen.

JADE VAN DEN HOUT

Mee-makend performer

Jade van den Hout is afgestudeerd aan de Fontys Dance Academy, is freelance danser, co-maker en docent. Als performer is zij energiek en genereus, met het zeldzame talent om zowel ruimte te nemen als deze te geven aan haar mede-performers en het publiek. Ze maakt sinds 2014 onderdeel uit van The100Hands, waarbinnen zij groeide van stagiaire naar co-creërende danser en assistent. Ze studeert momenteel bij J. Frucek en L. Kapetana (Fighting Monkey), wat haar fysieke ontwikkeling, creatieve reflectie en perspectief op training beïnvloedt. Als vertegenwoordiger van een jongere generatie en met haar frisse impulsen verrijkt Jade de visie en inzichten van het collectief.