PERSBERICHT

Dansgezelschap The100Hands buitenspel gezet door ondoordachte regelwijziging gemeente Breda

Breda, 14 mei 2024 - Met grote teleurstelling heeft dansgezelschap The100Hands uit Breda vernomen dat het door een recente wijziging in de subsidieregeling geen aanspraak kan maken op meerjarige subsidie van gemeente Breda in de periode 2025-2028. De crux zit hem in een nieuwe eis die de gemeente in december 2023 heeft gesteld: aanvragers moeten per 1 januari 2023, met terugwerkende kracht, statutair gevestigd zijn in de provincie Noord-Brabant.

Nieuwe eis bedreigt toekomst van gezelschap
The100Hands is al sinds 2017 in Breda gevestigd, heeft er haar kantoor en ontvangt al meerdere jaren subsidie van de gemeente Breda. Maar de statutaire zetel bevindt zich nog in Amsterdam. Ondanks gesprekken met de gemeente is er geen bewegingsruimte; een statutenwijziging op korte termijn biedt geen oplossing en een uitzonderingsartikel om onredelijke toepassing van de regels te voorkomen wordt niet toegepast.

Co-artistiek leiders Jasper Džuki Jelen en Mojra Vogelnik-Škerlj: "De gemeente suggereert dat er naar aanleiding van een informatieavond in december 2023 wellicht nog mogelijkheden waren om aan de nieuwe subsidieregel te voldoen. Echter, de deadline voor indiening was 1 maart 2024, terwijl de nieuwe regelgeving pas in december 2023, inclusief terugwerkende kracht, is gecommuniceerd. We betreuren het ten zeerste dat de gemeente de regels op deze wijze aanpast zonder de gevolgen voor lokale gezelschappen in kaart te brengen, want er worden meer organisaties geraakt.”

Toekomstgericht en gedreven
Ondanks deze tegenslag blijft The100Hands in gesprek met de gemeente om alternatieve financieringsmogelijkheden te verkennen. Tegelijkertijd wordt bezwaar overwogen tegen het onzorgvuldig handelen van de gemeente. Jelen en Vogelnik-Škerlj: “We waarderen de bereidheid van de gemeente om mee te denken, maar de geboden alternatieven leiden tot meer werklast en onzekerheid over de subsidiehoogte. We hebben prachtige plannen voor de komende jaren, waarvan veel voor onze thuisstad Breda, dus we gaan alles op alles zetten om die alsnog werkelijkheid te maken.”

Over The100Hands
The100Hands, opgericht in 2014, heeft internationale erkenning gekregen met hun unieke fysiek-interactieve dansvoorstellingen voor alle leeftijden. Binnen Breda en de provincie wordt samengewerkt met tal van lokale partners, wat resulteert in een brede en diverse fanbase. Dit jaar spelen ze meer dan 70 voorstellingen in binnen- en buitenland. 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jasper Džuki Jelen, artistiek leider via [email protected]

Het persbericht is beschikbaar
als PDF via de button

Download