Cracking the Shell of Dance

A dance to touch the heart

Cracking the Shell of Dance is een project van Jade van den Hout welke voortkomt uit haar zoektocht naar de oorsprong van de motivatie om te dansen. We dansen in de club, op familiefeesten, in de keuken, in het theater, bij ceremonies en rituelen.
De laatste paar maanden ging Jade de studio in met twee collega-dansers: Alison Duarte en Chilton Gamilo. Samen werkten zij toe naar de interactieve dansvoorstelling A dance to touch the heart.

In deze editie van BeingWith deelden zij de tools die ze in het proces hebben ontdekt over hoe we in contact met onze authentieke lichamelijke expressie komen en zo je eigen dans zo puur en krachtig mogelijk naar buiten brengt – om onzelf en dans te vieren.

Tijdens Cracking the Shell of Dance wordt je uitgenodigd om met beweging te reflecteren op je eigen motivatie om te dansen en de tools die je helpen om dat fysiek te intensiveren, te vergroten en te doorgronden. Voor sommigen is het genoeg om de ogen dicht te doen, anderen hebben hun favoriete nummer nodig of wat ruimte voor zichzelf. Weer anderen laten bij wijze van spreken hun hoofd en gedachten achter op de vloer om los te kunnen gaan zonder obstakels. 

Jade van den Hout is van de dansers het langst betrokken bij The100Hands (sinds 2014). Zij heeft zich ontwikkeld van stagiaire tot een mee-makende danseres en jonge maker. Haar maakproces lijkt zich natuurlijk te ontwikkelen door cyclisch werken, waarbij ze een overkoepelend onderzoek van diverse projecten vormgeeft. Cracking the Shell of Dance is haar tweede cyclische project, waarin ze een zoektocht aangaat naar de oorsprong van de motivatie om te dansen. 

Dans heeft iets universeels. Mensen dansen om angst te overwinnen, fit te blijven, te feesten, te eren, te helen, verwonderd of getroost te worden. De één danst als vanzelf, de ander vindt het ergens in zijn kleine teen op speciale momenten. Cracking the Shell of Dance is een vorm van doorlopend onderzoek waarin er ruimte voor ieders lichaam is, zolang er maar nieuwsgierigheid aanwezig is. Omdat dans vanuit het lichaam en onze zintuiglijke ervaringen spreekt, worden de mogelijke betekenissen steeds aangevuld door te blijven bewegen. Met als doel om het plezier en de impact van dans en de verbinding met onszelf en onze omgeving te blijven vieren door middel van het bij elkaar brengen van mensen.

In 2021 startte Jade met het eerste onderzoek. Ze ging met 24 mensen; familie, buren en onbekenden - de studio in voor een 1-op-1 dansontmoeting van een uur. Vragen die ze daarbij stelde waren: Wat laat ons dansen? Hoe dansen we voor onszelf, voor anderen en samen? Het eindresultaat van dit proces werd gepresenteerd in een interactieve dans-avond.

In 2023 heeft het proces een vervolg gekregen in samenwerking met Alison Duarte (één van The100Hands dansers) en Chilton Galimo. Zij delen de drive om dans en lichamelijke expressie zo puur en krachtig mogelijk op mensen over te brengen en het in mensen te laten ontwaken. 
Als team onderzoeken zij wat het betekent om samen een dansruimte te creëren voor en met elkaar en anderen. Dit proces leidt naar de interactieve dansavond/performance A dance to touch the heart; een ontmoeting met fascinatie voor dans, een reis in beweging waarin verschillende dansverhalen en ontmoetingen worden gedeeld en waar het publiek wordt uitgenodigd om mee te doen, te kijken en te ervaren.

Over Jade, Alison en Chilton 

Jade van den Hout (30) is actief als performer, docent en startende maker. Wisselend tussen verschillende activiteiten binnen het veld van kunst en beweging, maar altijd terugkerend naar dans en een nieuwsgierigheid naar interactie en menszijn.
Lees hier verder over Cracking the Shell of Dance en ander werk van Jade.

Alison Duarte (30) is een Portugese danser met een achtergrond in hiphop en contemporary. Steeds vindt hij nieuwe verbindingen die zijn visie op en ervaring met dans blijven verrijken. Sinds 2022 is Alison o.a. actief bij The100Hands als performer voor de voorstelling Out of the Box.

Chilton Galimo (31) is al ruim 14 jaar actief in de club- & streetstyles danswereld. Hierin heeft hij deelgenomen aan diverse battles en competities en daarnaast heeft hij op diverse plaatsen in Nederland les gegeven. Momenteel is hij het meest actief binnen omgeving Tilburg met als doel de Hip Hop danscommunity meer zichtbaarheid en kansen te geven

Credits

Dans: Alison Duarte, Chilton Galimo, Jade van den Hout

Het overkoepelende project Cracking the Shell of Dance is mede mogelijk gemaakt door het Makersfonds.
A dance to touch the heart is een productie van The100Hands en Jade van den Hout en mede mogelijk gemaakt door DansBrabant.

De editie A dance to touch the heart valt binnen een nieuw talentenprogramma van The100Hands waar Jade als eerste maker aan deelneemt.

Foto's: Cloakture/William van der Voort

Speellijst

Kijk voor toekomstige workshops in de AGENDA.

2024
17/02/2023 Stokvishallen, Breda (NL)
02/02/2024 DansBrabant, Tilburg (NL)

2023
14/12/2023 Podium Bloos, Breda (NL)

Cracking the Shell of Dance op 17 februari was het derde evenement van BeingWith, een lijn open evenementen voor iedereen die geïnteresseerd is om fysiek aan de slag te gaan en ons werk 'van binnenuit' te leren kennen, binnen onze studio's en binnen jouw eigen lichaam. De evenementen worden geleid door de kernleden van The100Hands, onder meer Mojra Vogelnik-Škerlj, Jasper Dzuki Jelen, Jade van den Hout, Bryan Atmopawiro (meer over hen op de Over-pagina).

Kon je er deze keer niet bij zijn of heb je zin in meer? 

Lees over volgende evenementen op de overkoepelende pagina van BeingWith.